CYKLOVYJÍŽĎKA MIKROREGIONEM IVANČICKO – podrobné informace a registrace k účasti

Cyklovyjížďka - výřezPoznejte podzimní krásy a turistické zajímavosti našeho regionu. Akce je vhodná pro celou rodinu! Společná vyjížďka západní částí Mikroregionu Ivančicko – okružní trasa z Ivančic přes Oslavany, Ketkovice, Senorady, Nová Ves, Ivančice-Řeznovice. Prezence na SVČ Ivančice (Zemědělská 2) v sobotu 22.9.2018 od 9:30. V 10:00 společný výjezd. 

Zvolená trasa je vhodná pro horská a krosová kola (ne silniční), délka cca 34 km. Na zámku  v Oslavanech vám budou zpřístupněna zdarma muzea. Na vybraných zastaveních na trase bude zajištěno občerstvení a možnost oběda.

Po cestě budete sbírat razítka na vybraných zastaveních. V cíli cesty (SVČ Ivančice) se za absolvování můžete těšit na guláš a drobnou upomínku. Návrat do cíle dle individuálního tempa každého účastníka 14:00 – 16:00 hod.

REGISTRACE K ÚČASTI ZDE

Mapa

mapka

Popis trasy

  • Ivančice – Oslavany zámek – 5,3 km – č. cyklostezky 5170
  • Oslavany zámek – Ketkovice – 8 km – č. cyklostezky 5170
  • Ketkovice – Panorama (vyhlídka) – 1 km – č. cyklostezky 5199
  • Panorama – Pod Levnovem – 3 km – č. cyklostezky 5199
  • Pod Levnovem – Senorady – 2 km – č. cyklostezky 5199
  • Senorady – Nová Ves – 5 km – č. cyklostezky 403 a 5173
  • Nová Ves – Hrubšice – 2 km
  • Hrubšice – Řeznovice – 1,5 km – č. cyklostezky 403
  • Řeznovice – Pekárka – 1,6 km – č. cyklostezky 403
  • Pekárka – Letkovice – 1,9 km – č. cyklostezky 403
  • Letkovice – Zemědělská Ivančice – 2 km

Čas jízdy je 3 až 4 hodiny (bez zastávek)

Jak pojedeme ….

Od místa prezentace (SVČ Ivančice, Zemědělská 2) projedeme částí ulice Na Úvoze, po ulici V lánech (kolem gymnázia) a najedeme na ulici Oslavanská. Asi po 300 m odbočíme na křižovatce vpravo směrem na Tesařovo náměstí a na další křižovatce pokračujeme vpravo po ulici Široká a na ulici Na Volvách, která navazuje na cyklostezku č. 5170 k oslavanskému zámku. Zde je možnost prohlédnout si místní muzea (vstup zdarma) a je zde i první razítkovací místo.

Po prohlíce pokračujeme po cyklotrase č 5170 kolem pamětního kamene “Ptáčník” do Ketkovic, kde je možnost v restauraci občerstvení a je tady druhé razítkovací místo.

Pokračujeme na další část vyjížďky a to po cyklostezce č. 5199. Po cca 1km je odbočka na vyhlídku „Panorama“ odkud je krásný výhled do údolí řeky Oslavy. Vrátíme se zpět na trasu (cykostezka č. 5199) a pokračujeme směrem na obec Senorady. Po příjezdu k mostu přes řeku Oslavu, jsou na skále vpravo vidět trosky hradu Levnov.

Upozornění: cesta od vyhlídky “Panorama” je kamenitá, proto je při sjíždění nutná zvýšená opatrnost.

Pokračujeme od mostu dále po trase (cyklostezka č. 5199). Před obcí Senorady je vpravo cyklistická odpočívka která má jméno Senobike. Zde je možno, před další části vyjížďky si odpočinout, dát si něco na zub a vyzvednout si další – třetí razítko.

Ze Senorad pokračujeme dále, teď už po silnici do Nové Vsi. Zde je možnost navštívit, kdo má zájem, pramen vody, kterému se říká “Svatá voda”. Pramenící voda je údajně léčivá. Více informací nalezneme na informační tabuli u pramene. Od pramene po projetí obcí přijedeme k poslednímu bodu, kde je možno obnovit si síly před závěrečnou částí vyjížďky. Je to hospůdka U Františka kde si vyzvedneme poslední razítko na trase.

Pokračujeme na poslední úsek vyjížďky. Projedeme kolem školního bazénu a po zpevněné cestě přijedeme k lávce přes řeku Jihlavu do Hrubšic. Dále již pokračujeme po silnici do Řeznovic kde se nachází historická památka, románský kostelík z druhé poloviny 12 století, na jehož stavbě se údajně podíleli Templáři. Na trase z Řeznovic do Ivančic míjíme po pravé straně přírodní památku slepencový útvar Pekárka (více informační tabule u skály). Po průjezdu Alexovicemi přejedeme lávku do Letkovic a pokračujeme k další lávce přes Oslavu a dále na ulici Na Volvách a zpět na místo kde byla vyjížďka zahájena.

Stáhnout mapu a popis trasy v PDF.

Plakát k akci

Plakát cyklovyjížďka

Publikováno v Pozvánky na akce v Mikroregionu.